You are currently viewing Si të zgjidhni ngjyrën e duhur të mobilieve!

Si të zgjidhni ngjyrën e duhur të mobilieve!

Ngjyra mund të çel një hapësirë dhe të shtojë ngrohtësi, ose t’a errësojë atë dhe të krijojë intimitet. Tonalitetet e zgjedhura të ngjyrave për mobiliet, mund t’i bëjë përbërësit ekzistues të dhomës të duken më të unifikuar.

Kur zgjidhni ngjyrën e mobilieve për një hapësirë, duhet të merren parasysh disa faktorë, duke përfshirë:

  • Madhësinë dhe formën e hapësirës
  • Stilin e dhomës
  • Atmosferën që dëshiron të krijosh
  • Sasinë e dritës natyrale
  • Ngjyrat e tjera të përfshira në arredimin e dhomës

Ngjyra është një mjet i fuqishëm, që mund të përdoret për të krijuar një gjendje të caktuar emocionale. Si e tillë, një pikënisje e mirë kur zgjidhni ngjyrën e mobilieve, është të merrni parasysh atmosferën që doni të krijoni.

Psikologjia e ngjyrave: Si ndikojnë ngjyrat në atmosferën e ambientit?

Psikologjia e ngjyrave në dizajnin e brendshëm është e rëndësishme kur zgjidhni divane, kolltuqe, tavolina anësore dhe mobilie të tjera, qofshin ato për një shtëpi, hotel apo zyrë.

Ja se si ngjyrat e ndryshme të mobilieve, ndikojnë në atmosferën që krijohet në atë hapësirë:

E verdha.

E verdha është një ngjyrë që simbolizon në mënyrë universale lumturinë dhe optimizmin. Është ngjyra e diellit, shpresës dhe ripërtëritjes. E verdha mund të jetë e ndritshme dhe e gëzuar ose e ngrohtë dhe tërheqëse.

E verdha gjithashtu mund të ndihmojë për të ndriçuar hapësirat e errëta. Për shembull, një divan i verdhë mund të gjallërojë një dhomë ndenjeje, ndërsa karriget e verdha shtojnë ndriçimin në një hapësirë neutrale.

Bluja.

Ngjyra blu është një ngjyrë qetësuese që i ndihmon njerëzit të ndihen rehat dhe të relaksuar. Është një nga ngjyrat më të njohura të mobiljeve në dizajnin e brendshëm për shkak të përshtatshmërisë së saj. Është një ngjyrë perfekte mobiljesh për mobiljet e dhomës së gjumit dhe divanet e dhomës së ndenjes pasi krijon një atmosferë qetësie dhe relaksi.

Jeshilja.

Ngjyra jeshile është ngjyra e natyrës,ajo frymëzon ndjenja të pastërta dhe relaksuese.

Është një ngjyrë që përputhet me drurin natyral.

Një jeshile e errët, ose një jeshile ulliri, transmeton një ndjenjë të thellë besimi dhe sigurie.
Në përgjithësi, ku drita është më intensive, duhet të përdoret ngjyra blu-jeshile ose nuanca të ftohta të jeshiles, por aty ku drita është e errët, duhet të përdoren nuanca më të ngrohta.

Përdorni rregullin 60-30-10

Rregulli 60-30-10 thotë se ngjyra kryesore duhet të përfaqësojë 60% të paletës së ngjyrave të dhomës, ngjyra dytësore duhet të përfaqësojë 30% dhe ngjyra tjeter duhet të përfaqësojë 10%.

Kur përdorni këtë rregull, ngjyra mbizotëruese zakonisht gjendet në mure, mobilje të mëdha dhe dysheme, ndërsa ngjyra dytësore përdoret për dritaret dhe dyert e ballkoneve. Ngjyra e tretë përdoret në aksesorë të tillë si jastëkët, veprat e artit, lulet dhe dekoruesit e tjerë. 

Kuptoni ndriçimin dhe ngjyrën

Ndriçimi natyror dhe artificial luajnë një rol të rëndësishëm në perceptimin e ngjyrës. Është e rëndësishme të kuptoni se si ndriçimi ndikon në tonet e mobiljeve përpara se të angazhoheni për një ngjyrë specifike.

Për shembull, ngjyrat e ngrohta si e kuqja dhe e verdha do të duken më të ndritshme në dritën natyrale të diellit sesa në dritën artificiale. Përveç kësaj, lloje të ndryshme të dritës artificiale mund të ndryshojnë pamjen e një ngjyre: llambat inkandeshente priren t’i bëjnë ngjyrat më të ngrohta, ndërsa llambat fluoreshente mund t’i bëjnë ato të duken më të ftohta ose blu.

Lini një Përgjigje